Wonen

Zo krijg je weer stralend witte vitrages

Als je mooie witte vitrages hebt hangen, wil je ze natuurlijk ook graag wit houden. Dat kan vrij simpel door ze van de rails te halen en in de wasmachine te gooien, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je zelf je vitrage wilt gaan wassen. Laten we aan de hand van een soort stappenplan uitleggen hoe je het beste je vitrage kunt wassen.


Verwijder de vitrage

Er zijn verschillende ophangsystemen en één van die ophangsystemen is met gordijnhaken. Haal je vitrage voorzichtig van het ophangsysteem en laat ze niet over de grond slepen. Dit voorkomt eventueel extra vuil of vlekken. Vouw de gordijnhaken bij elkaar en bind ze vast of doe er een elastiek omheen. Je kan het beste de vitrage losjes opvouwen. Als je de vitrage losjes opvouwt, vermindert je namelijk de kans op kreukels.

Gebruik een waszak

Als jij je vitrage wil wassen, kan je ze het beste in een waszak wassen. Als je die niet hebt kan je hier ook een kussensloop voor gebruiken. Heb je vitrage met gordijnhaken, pak dan alle gordijnhaken bij elkaar en bindse vast of doe er een elastiek omheen. Vouw de gordijnen op en doe ze in de waszak. Het gebruik van een waszak of kussensloop verkleint de kans op beschadiging. Als je een waszak gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet te klein is. De waszak mag best een stuk te groot lijken. Het gaat er alleen om dat ze niet beschadigen door je wasmachine.

In de wasmachine

Oké, de vitrage heb je nu in de waszak zitten en kan ze in de wasmachine doen. Gooi je wasmachine niet te vol en let op dat je hem niet voller doet dan ongeveer één derde van de trommel. Hoe voller je hem propt, hoe meer kreukels je overhoudt. Je kan je vitrage het beste wassen met een wasmiddel voor de fijne was, maar gebruik minder dan normaal. Je hebt tenslotte de wasmachine niet vol zitten. Dit wasmiddel is speciaal voor delicate stoffen en het ruikt ook nog eens heerlijk. Kies een wasprogramma dat geschikt is voor delicate was of wol en laat je wasmachine op lage toeren centrifugeren.

Nat terughangen

Zodra de wasmachine klaar is, kan je het beste de vitrage zo snel mogelijk weer nat ophangen. Dit voorkomt veel tot helemaal geen kreukels. Geef ze een week of twee de tijd om kreukvrij te worden. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *