Wat zijn de voordelen van roestvast staal?
Trends & Tips

Wat zijn de voordelen van roestvast staal?

Je bent van plan om buiten te klussen en hebt hiervoor metalen nodig. Maar waar kies je dan voor in de bouwmarkt? Het aanbod is gigantisch. Een veel gebruikte staalsoort voor plaatsen waar vocht bij kan komen is roestvast staal, ook wel bekend als rvs of inox. Lees in deze blog wat de voordelen zijn van inox profielen.

Wat is rvs (inox)?

Roestvast staal is een legering, dat houdt in dat het een mengsel is van een metaal en andere elementen. De legering van rvs bestaat voornamelijk uit chroom, ijzer, nikkel en koolstof. Om van rvs te mogen spreken dient er minimaal 11 tot 12% chroom in het materiaal aanwezig te zijn en maximaal 1,2% koolstof. Rvs is in feite een verzamelnaam van soorten, zoals ferritisch, duplex en martensitisch roestvast staal. Bij speciaalzaken koop je gemakkelijk profielen in verschillende maten en vormen, zoals Inox L profiel.

Het voordeel zit in de naam

De naam zegt het al, rvs is roestvast. Het laagje chroom beschermt het onderliggende metaal tegen corrosie. De staalsoort is daardoor watervast, oftewel tegen water en vochtbestendig en gaat niet roesten. Rvs is daarom goed in de buitenlucht te gebruiken of op vochtige plekken zoals de badkamer. Ook in de scheepvaart is het bijvoorbeeld een veel gebruikt materiaal.

Hygiënisch

Naast het watervaste karakter, is rvs ook zeer geschikt voor plaatsen waar hygiëne hoog in het vaandel staat. Denk aan keukens, apotheken en machines in de voedingsindustrie. Rvs weert zich namelijk niet alleen tegen vocht, maar ook tegen vuil. Het materiaal is makkelijk schoon te maken door het gladde design en daarnaast bestand tegen zuren en bacteriën.


Duurzaam

Vind je het belangrijk dat je materialen lang mee gaan? Ook dan is roestvast staal het antwoord. Het materiaal is immers zeer stevig en slijtvast, waardoor het een lange levensduur heeft. Bovendien is het volledig te recyclen en daarom een geschikt alternatief voor bijvoorbeeld plastic.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *