Interieur,  Trends & Tips

Wat veroorzaakt vocht in de kelder en hoe kun je het overwinnen?

Vochtproblemen zijn behoorlijk vervelend en kunnen je huis na verloop van tijd verpesten. Vocht in kelder is een van de problemen. Zowel meeldauw als schimmels kunnen door dergelijke problemen gemakkelijk groeien. Voordat je een deskundige belt om ermee om te gaan, moet je de bronnen begrijpen. Vocht in de kelder neemt toe door vele oorzaken, vooral door vloeistof afkomstig van grondwater of regen. Zelfs je luchtbevochtigers en andere interne vochtbronnen zijn vaak de boosdoener. Lees meer over andere bronnen in onderstaande uitleg.

Basisgevallen die tot vocht in de kelder leiden

Water kan gemakkelijk de kelder binnendringen als de fundering van je huis lager is dan de grond. Als gevolg hiervan kan het water zich ook naast de keldermuur verzamelen. In dit geval moet je meer aarde rond het huis plaatsen, zodat er een funderingsmuur ontstaat en voorkomt dat er water in de kelder komt. Beschadigde dakgoten en regenpijpen kunnen ook een vochtige kelder creëren. Als deze dingen ontbreken, stroomt de enorme hoeveelheid regenwater naar een enkele locatie in de buurt van je kelder.

Gevaren van vochtige kelder

Je mag dit probleem nooit over het hoofd zien, want het kan tal van gezondheidsproblemen en schade aan de structuur veroorzaken. Een vochtige kelder kan je airconditioners en ovens verpesten. Het zorgt er ook voor dat schimmels snel groeien in die kamer. Dit kan griep, allergieën en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Water en vocht in de kelder trekken bacteriën, huisstofmijten en knaagdieren aan. Ze veroorzaken niet alleen schade aan de structuur, maar ze kunnen ook een oorzaak worden van een ernstige ziekte zoals een hantavirusinfectie.

Het probleem overwinnen

Een serieus probleem als een vochtige kelder aanpakken is niet iets dat iedereen kan doen. In de meeste gevallen moet je mogelijk een professionele dienst bellen om dit probleem op te lossen. Je vindt er een op internet en je kunt online een afspraak inplannen. Je kunt met hen praten en de juiste opties vinden voor het afdichten en drogen van je kelder. Je mag die ruimte niet vochtig laten, anders breng je je gezondheid in gevaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *