Trends & Tips,  Wonen

Vochtige kelders

Oorzaak

Kelders liggen natuurlijk onder de grond. Het probleem dat dit met zich meebrengt is dat de muren omgeven zijn door de vochtige grond die zich eromheen bevindt. Als er ook maar enigszins een mogelijkheid is voor dat vocht om naar binnen te komen gebeurt dit meestal ook. Dit gebeurt niet bij de rest van het huis wat boven de grond ligt, doordat de vochtige grond hier niet tegenaan zit. Vocht in kelder is daarmee ook een bekend probleem in huizen die over een kelder beschikken.

Herkennen

Er zijn meerdere manieren om te herkennen dat de kelder te vochtig is. De eerste manier is door te kijken naar de muren van de kelder. Als het schilderwerk afbladdert of het pleisterwerk loslaat is dit vaak een duidelijk teken dat er vocht achter de muren zit. Het is soms ook te zien aan witte aanslag op de muren. Daarnaast kan het soms zijn dat het te ruiken is. Door de vochtigheid ontstaat er een muffe, vochtige lucht die vaak kenmerkend is voor vochtige ruimtes. Wanneer het vocht al langer in de kelder zit kan dit zelfs leiden tot schimmel en het rotten van het hout.

Oplossing

De beste manier om het probleem op te lossen is om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de kelder constant is, en om ervoor te zorgen dat er goed geventileerd wordt. Doordat een kelder onder de grond licht kan dit alleen lastig zijn, doordat er geen raam opengezet kan worden en de isolatie niet altijd even goed is. Verder is er nog de optie tot een kelderdrainage of het injecteren van de muren met een speciale vochtwerende gel, waardoor het water afgestoten wordt. Het is afhankelijk van de specifieke situatie in de kelder wat de beste oplossing kan zijn, aangezien dit ook afhankelijk is van de oorzaak van de vochtige kelder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *