Hier moet je aan denken vóór en tijdens ‘’demo day’’
Trends & Tips

Hier moet je aan denken vóór en tijdens ‘’demo day’’

Een belangrijk en leuk onderdeel van een renovatie is ‘’demo day’’. De dag dat alles wat lof en vastzit weg gesloopt mag worden zodat je met een blank canvas kunt beginnen. Dit kan een enorm leuk klusje zijn. Even lekker alle frustraties eruit gooien en met een grote hamer zwaaien. Maar er zijn ook wat praktische zaken waar je aan moet denken vóórdat je gaat slopen en tijdens het slopen. Vergeet de volgende zaken niet.

Asbest verwijderen

Veel oudere constructies bevatten asbest. Asbest is een schadelijke en gevaarlijke stof waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Het materiaal is zelfs zo gevaarlijk dat het wettelijk verplicht is om een professionele asbestinventarisatie uit te laten voeren bij renovaties een sloop- of bouwwerk aan constructies van voor 1994. Tijdens een asbestinventarisatie wordt een rapport opgesteld waarin wordt vastgelegd of er asbest aanwezig is en in welke mate het aanwezig is. Er wordt gekeken naar de risico’s voor zowel de gebruikers van het pand als voor het asbest saneringsbedrijf. Ook worden hierin alle verdere veiligheidsvoorschriften gegeven voor het verwijderen van het asbest. Een erg serieuze aangelegenheid dus. Begin dus niet zomaar met het slopen van een oud gebouw.

Beschermende kleding

Dit is misschien een inkoppertje, maar ik moest toch even de beschermende kleding benoemen. Vooral als je van plan bent te gaan zwaaien met een mokerhamer is het van belang dat te jezelf goed beschermt tegen rondvliegend afval. Een veiligheidsbril is een must en als je het hebt kunnen schoenen met stalen neuzen ook geen kwaad.

Leidingen en bedrading inventariseren

Voordat je gaat slopen of tijdens het slopen wil je ook de leidingen en bedradingen goed in kaart brengen. Je kunt niet zomaar elke muur gaan slopen. Misschien lopen hier wel belangrijke leidingen of elektrische draden. Als je vermoed dat deze door een muur lopen die je wil gaan slopen, leg de moker dan even weg en probeer een voorzichtigere aanpak.

Eén reactie

  • Emma de Graaf

    Bedankt voor de nuttige slooptips! Mijn man en ik hebben een ouder huis gekocht, we zijn van plan om het huis flink te verbouwen. We hadden al verwacht dat we te maken krijgen met asbestverwijdering. Wat een goede tip om beschermende kleding te dragen tijdens het slopen, dat zal ons ook kunnen beschermen tegen rondvliegende asbestvezels. Al zullen we hiermee natuurlijk niet zelf aan de slag gaan, het lijkt me beter om de gevaarlijkere klussen aan professionals over te laten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *