Trends & Tips

De verschillende toepassingen van stalen buizen

Stalen buizen zijn er in alle verschillende soorten maten, afwerkingen en vormen. Een stalen buis kan dan ook voor een verscheidenheid aan toepassingen worden gebruikt. Stalen pijpen zijn dan ook een populair product in onder andere de industrie, scheepvaart en bouw. De verschillende toepassingen voor stalen buizen lees je in dit artikel.

Wat is een stalen pijp?

Een stalen buis is een cilinder gemaakt van staal. Het is niet zomaar een populair product, maar het meest gebruikte product in de staalindustrie. Het primaire gebruik van stalen buizen is in het transport van vloeistof, water en gas onder de grond. Om deze rede zijn stalen buizen ook populair in de bouw om de verwarming en sanitair te voorzien. Ook in kleinere vorm worden stalen pijpen gebruikt. Zo zijn ze ook terug te vinden in het koelsysteem van koelkasten.

Waar komt de stalen pijp vandaan?

De grondlegger van de stalen pijp is William Murdoch. In 1815 gebruikte hij stalen buizen als innovatief leidingsysteem om de lampen in Londen van kolengas te voorzien. Sinds de jaren 1800 zijn er grote stappen gemaakt op stalen buis technologie. Nu zijn er diverse toepassingen voor het gebruik ervan, certificeringen en voorschriften en normen voor stalen buizen.

Huidig gebruik van de stalen pijp

De stalen buis wordt vandaag de dag voor diverse toepassingen gebruikt. We sommen de meest gebruikte voor je op:

  • Bouwpalen: Stalen buizen zorgen voor een sterke fundering. Iedereen is vast wel bekend met heien en voor het heien wordt uiteraard gebruik gemaakt van stalen buizen.
  • Vangrails: Naast het transport van olie, gas en water. Komen stalen buizen ook goed van pas bij je dagelijkse verplaatsing. Vangrails is namelijk ook gemaakt van stalen buizen.
  • Stijgers: Nog zo’n product waar de bouw niet zonder kan. Ook de stijger van de schilder of bouwbedrijf wordt gemaakt van stalen pijpen.
  • Fietsenrekken: Als echte Nederlandser zullen we hier ook niet mee zonder kunnen: fietsenrekken. Fietsenrekken bestaan ook voornamelijk uit metalen buizen. De toepassingen zijn eindeloos!

Met een stalen buis kan je dus alle kanten op. Wil je een stalen buis kopen? Wanneer je op zoek bent naar een stalen buis, dan is het goed om te weten dat Metaalcenter een uitgebreid assortiment stalen buizen heeft. Volledig op maat voor jou geproduceerd. Zo heb je een stalen buis voor ieder project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *