Inspiratie,  Trends & Tips

De 6 mooiste Nederlandse vissersdorpen

1 Monnickendam

Monnickendam heeft al sinds 1355 stadsrechten en is dus een erg oud stadje. Door de gunstige ligging kon men in Monnickendam handeldrijven met grote schepen uit de Oostzeelanden. Daarnaast werd er voornamelijk gevist en gewerkt op de scheepswerven. Ondanks een aantal grote stadsbranden in de middeleeuwen heeft Monnickendam nog een erg mooie haven, een mooi centrum en je kunt op sommige plekken nog overblijfselen van de oude stadsmuur zien. Monnickendam heeft 74 rijksmonumenten, zo kun je bijvoorbeeld naar overblijfselen van de stadswal en naar allerlei oude pakhuizen gaan kijken.

2 Enkhuizen

Pas tijdens de Gouden Eeuw kwam Enkhuizen echt tot bloei. Door een goede band met de prins van Oranje kreeg Enkhuizen een aantal privileges waar ze veel aan verdienden, zo mocht er tol geheven worden in de Zuiderzee. Daarnaast werd er veel verdiend aan handel met onder andere de Oostzeelanden en Engeland en was het hebben van een grote haringvloot ook een flinke inkomstenbron. De binnenstad van Enkhuizen is goed bewaard gebleven en er zijn dus ook nog 363 rijksmonumenten, daarvan zijn vooral bekend de Drommedaris, de kerken, de grachten en het stadhuis. 

3 Stavoren

Aangezien Stavoren al in 1091 stadsrechten kreeg is het officieel gezien het oudste stadje van Nederland. Stavoren verdiende wel aan de doorvoer van graan naar Holland maar de haven was te klein om echt handel te kunnen drijven. Daarbij lag Stavoren erg gunstig ten opzichte van de betere visgebieden in de Zuiderzee en er was dus altijd genoeg vis om te eten en om te verhandelen. Stavoren is erg klein en kent dan ook maar acht rijksmonumenten, waaronder de lichtopstand en de Nicolaaskerk. Het is echter een erg pittoresk dorpje met ook een mooie geschiedenis.

5 Urk

Tot de inpoldering van Flevoland in 1950 was Urk een klein eilandje waar mensen puur van de visvangst leefden. Urk ligt echter nog steeds aan het IJsselmeer en de visvangst is nog steeds van groot belang. Urk heeft tegenwoordig zelfs de grootste vissersvloot en visindustrie van Nederland. Het plaatsje heeft 33 rijksmonumenten, waaronder de oude vuurtoren, de hervormde kerk en vele oude panden.

6 Marken

Net als Urk was Marken een eiland, dit eindigde in 1916 toen er een dijk werd gebouwd tussen Marken en het vasteland en Marken een schiereiland werd. De mensen op Marken hadden veel last van overstromingen en bouwden daarom hun huizen op de kenmerkende palen. Totdat de afsluitdijk werd gebouwd in 1932 leefde men van de visvangst, tegenwoordig komen de meeste inkomsten uit toerisme. Met in totaal 150 rijksmonumenten is eigenlijk het hele eiland een groot rijksmonument.

7 Hindeloopen

Hindeloopen heeft sinds 1225 stadsrechten en is lange tijd heel rijk geweest. De bloeiperiode van Hindeloopen viel samen met de Gouden Eeuw. Veel schepen uit Amsterdam, Oostzeelanden en Scandinavië legden hier tussendoor aan. In deze periode had Hindeloopen een vloot van rond de 80 schepen en was men erg rijk. In de achttiende eeuw begon echter het verval in te zetten en werd Hindeloopen steeds meer een vissersdorpje. Hindeloopen was erg rijk en dat zie je nog terug in de oudere huizen die hier staan, daarbij heeft Hindeloopen 33 rijksmonumenten.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *